PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
Avtor: Maša B.
Objavljeno: 20/06/2022

Kako hitro rastejo lasje? Hitrejša rast las je odvisna od mnogih dejavnikov, na kar lahko neposredno vplivate

Medyko logo, roza
V TEM ČLANKU

Čakate že več mesecev, a vaši lasje nikakor ne zrastejo nikamor? Ne samo to, vaši lasje so suhi, krhki in brez volumna? Tudi sama sem bila v tej situaciji, preden sem se poglobila v hrano in dodatke, ki so povzročili hitrejšo rast las. Preberite, kako hitro rastejo lasje, in kaj lahko storite DANES, da boste imeli lase, kakršne ste si vedno želeli.

5 različnih šamponov na polici, v prozorni stekleni embalaži
Običajno so počasi rastoči lasje tesno povezani z nepravilno prehrano. Kadar lasje niso ustrezno hranjeni, ne morejo zrasti tako hitro, kot bi lahko. Obstajajo še številni drugi dejavniki, ki zmanjšujejo hitrost rasti las, o katerih bomo govorili v tem članku.

Pogosti vzroki, zakaj vaši lasje ne rastejo tako hitro, kot bi lahko:

1. Preveč poseganja v lase (Preparati, kodralniki..)
2. Prehranjevanje z neuravnoteženo prehrano
3. Preveč tesne pričeske
4. Preveč barvanja las
5. Uporaba prevelike količine izdelkov za lase
6. Hormonsko neravnovesje

Najprej nekaj dejstev o tem, kako lasje rastejo

Tipičen odrasel človek izgubi približno 100 las na dan. Naše lasišče je sestavljeno iz približno 100 000 mešičkov, ki jih dobimo ob rojstvu, njihovo število pa se s časom ne spreminja. Lasje začnejo rasti od korenin, podobno kot rastline. Rdeče krvničke lasnim mešičkom dostavijo kisik in v kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi se rodi nov sijoč las.

Kako hitro lasje rastejo?

V povprečju naši lasje zrastejo približno 1 cm na mesec. Tipičen odrasel človek lahko pričakuje, da bo na leto pridobil približno 12 cm daljše lase. Seveda ima pri tem veliko vlogo genetika, zato ni univerzalnega primera, medtem ko lahko nekdo na leto doda 20 cm las, nekateri težko presežejo celo mejo 10 cm.

Čeprav morda niste tako genetsko nadarjeni kot nekateri in hitrejša rast las ni nekaj česar ste vajeni, lahko vsako leto pridobite kar nekaj las, če se tega lotite pravilno. Toda najprej moramo vedeti, česa NE smemo početi.

Pogosti vzroki, zakaj vaši lasje ne rastejo tako hitro, kot bi lahko:

Ženski nekdo ureja lase s kodralnikom

1. Pretirana uporaba likalnikov / kodralnikov

Preveč vsega ni dobro za nič. Enako velja za vaše lase, saj lahko s sušilniki za lase in likalniki hitro pretiravate. Pretirana toplota nikakor ni dobra za vaše lase, zato se ji morate, če je le mogoče, popolnoma izogniti.
Večino sušenja opravite z brisačo, če je mogoče, pa jih do konca pustite, da se posušijo naravno. Če to ni možno, uporabite sušilec za lase na mlačno-toplo nastavitev, da las ne pregrejete preveč.

2. Prehranjevanje z neuravnoteženo prehrano

Pomanjkanje vitaminov in mineralov je najpogostejši vzrok kako hitro rastejo lasje. Za hitrejšo rast las naše telo potrebuje gorivo za delovanje in rast. Če jim odvzamete bistvena hranila, se rast las zmanjša na minimum, saj niso vitalni del vašega telesa, zato so lasje postavljeni na stranski tir, dokler ne dobijo ustreznih hranil, ki jih potrebujejo za rast.

3. Preveč tesne pričeske

Stavimo, da niste vedeli, da se lahko lasje poškodujejo ko jih spenjate v čop, kajne?
Zagotovo je priročen način, da lase preprosto spnete v čop ali figo, toda ali ste vedeli, da lahko uporaba trakov in gumic močno poškoduje vaše lase? Nenehno vlečenje las, spenjanje čopov, pritiskanje in drgnjenje gumijastih trakov in gumic zelo obremenjuje lase. Enako velja za pletenine. Vemo, da so vam všeč, vendar je priporočljivo, da jih uporabljate bolj poredko.

4. Preveč barvanja las

Vsako barvanje, vsako beljenje je zelo škodljivo za vaše lase. Ne glede na to, kako "prijazna" je barva za lase, so kemikalije v notranjosti, potrebne za odstranitev pigmenta agresivne, lasje postanejo krhki in se začnejo lomiti. Barvajte lase samo ko je to res potrebno, in vaši lasje vam bodo hvaležni.

5. Uporaba prevelike količine izdelkov za lase

Tukaj ne govorimo o šamponih in balzamih. Čeprav si las ne bi smeli šamponirati vsak dan, so veliko bolj škodljivi različni spreji za lase, voski itd. Uporabljajte jih zmerno, saj tovrstni izdelki lase izsušijo in jih naredijo krhke.

6. Hormonsko neravnovesje

Porast androgenov in testosterona upočasni rast las, po drugi strani pa estrogen in progesteron pospešujeta hitrost rasti las. Stres, premalo spanja, menstruacija, puberteta, starost so možni razlogi za hormonsko neravnovesje, ki vpliva na hitrost rasti.
Fen, glavnik, krtača in gumice na beli kosmati podlagi

Kako poskrbeti za hitrejšo rast las

Kaj lahko naredim sam, da dosežem hitrejšo rast las?

1. Uživajte zdravo hrano
2. Povečajte uživanje vitaminov in mineralov
3. Prenehajte z ločevalnimi dietami
4. Za umivanje las uporabljajte hladno vodo
5. Vsak dan krtačite lase
6. Prenehajte uporabljati vroče likalnike in sušilnike za lase
7. Uporabljajte kakovosten vzglavnik
8. Omejite barvanje las

1. Uživajte zdravo hrano

Uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in beljakovinami, je ključnega pomena za spodbujanje rasti las. Pomanjkanje bistvenih hranilnih snovi je tisto, kar naredi razliko med povprečnimi in čudovitimi lasmi.
Koristna hrana, ki jo lahko uživate, da bodo vaši lasje dosegli višjo raven:
1. Mleko in siri
2. Svinjina
3. Oreščki (mandlji, arašidi, pekani in orehi)
4. Jajca
5. Zelenjava
6. Sadje

Vaši lasni mešički so sestavljeni iz beljakovinskih celic. Zato je nujno, da jih dobite dovolj, sicer vaši lasje... uganili ste... prenehajo rasti.
V krožniku na mizi zelenjava, ki je pravtako razmetana okoli po mizi

2. Povečajte uživanje vitaminov in mineralov

Vsi vitamini so dobri za vas in skrbijo za vaše zdravje, vendar obstajajo nekateri vitamini in sestavine, specifični za lase, ki jim zagotavljajo najboljšo pot do uspeha. Te hranilne snovi so:

1. Biotin (Vitamin B7)
2. Vitamin D3
3. Cink
4. Folna kislina
5. Vitamin E
6. Vitamin A
7. Vitamin B6
8. Vitamin B12
9. Vitamin C
10. Vitamin B2
11. Jod

Kot lahko vidite, je precej vitaminov, ki so potrebni, da vaši lasje začnejo rasti kot še nikoli prej. Da bi odpravili vse težave in ugibanja, smo v Medyku razvili Beautymins vitamine za lase, vitaminske gumijaste medvedke z vsemi hranilnimi snovmi, ki si jih vaši lasje želijo. En gumijast medvedek na dan je vse, kar potrebujete, da dosežete sijoče in voljne lase.

Začni svojo pot od dolgih, močnih, sijočih las z Beautymins

Za omejen čas lahko ob naročilu kompleta 4x Beautymins dobiš 40% popust + brezplačno dostavo.
NAROČI ZDAJ

3. Prenehajte z ločevalnimi dietami

Kot že rečeno, rast las ni nujna za naše preživetje. Ko torej izločimo določena živila, so prvi, ki trpijo zaradi teh omejitev, naši lasje.
Omejitvene diete delajo čudeže za vašo težo, vendar lahko uničijo proizvodnjo vaših las. Z izločitvijo določene hrane izločite hranila, ki bi jih dobili z njo, in vse njene koristi za proizvodnjo las. Manjkajoče sestavine lahko dopolnite s prehranskim dopolnilom Beautymins vitamini za lase, vendar še vedno svetujemo, da se pri rasti las izogibate ločevalnim dietam.

4. Izpirajte lase s hladno vodo

Ženska pri frizerju leži, umivajo ji lase
Vroča voda iz naših las odstrani vsa dobra olja in jih pusti brez zaščite pred zunanjim svetom. Pri umivanju las je priporočljivo uporabljati hladno vodo, če to ni mogoče, je najbolje, da je mlačna, vendar se izogibajte vroči vodi.

Umivanje las s toplo vodo ima nekaj prednosti, saj se naši mešički odprejo in omogočijo globinsko čiščenje. Toda pozor, po čiščenju je treba glavo umiti tudi s hladno vodo, da se mešički ponovno zaprejo.

5. Vsak dan krtačite lase

Redno krtačenje las je morda ena od navad, ki bi jih morali čim prej razviti. S krtačenjem se lasje razrahljajo in postavijo na svoje mesto. Uporabite dobro mehko krtačo in začnite od lasišča do konic.

Ko se tega naučite in vam bo to postala navada vsak večer pred spanjem, boste opazili, kako sta se vaše lasišče in lasje sprostili. In nikoli ne boste prenehali.

6. Prenehajte uporabljati vroče likalnike in sušilnike za lase

Kot že rečeno pri vroči vodi, so še večji sovražnik za hitrejšo rast in zdravje vaših las likalniki, kodralniki in sušilniki za lase. Ti vaše lase pregrevajo, zaradi česar postanejo bolj krhki in lomljivi. Priporočljivo je, da jih sploh ne uporabljate, če pa jih že morate, vedno uporabljajte nastavitev nizke temperature.

Če jih morate uporabljati, vam svetujemo, da pred tem uporabite sredstvo za zaščito pred vročino, ki na laseh ustvari zaščitno pregrado, ki preprečuje uhajanje vlage med uporabo teh sicer zelo škodljivih naprav.

7. Uporabljajte kakovosten vzglavnik

Vzglavnik, ki je zjutraj prekrit z lasmi, je vse prepogost prizor. Težava številnih vzglavnikov je v tem, da vlečejo in lomijo vaše lase v vseh majhnih luknjicah, zadrgah itd. Svilen vzglavnik odpravlja zapletanje in lomljenje, zato je izgubljenih in poškodovanih las manj. Kakovosten vzglavnik pomeni kakovostne lase.

8. Omejite barvanje las

Prepogosto barvanje las je izjemno škodljivo za vaše lase. Nobena skrivnost ni, da je beljenje las zelo uničujoč način, kako doseči, da lasje spremenijo barvo.
To je treba opraviti čim manjkrat, poleg tega pa naj to storijo strokovnjaki. Napačna uporaba ima lahko za vaše lase uničujoče posledice, ki lahko povzročijo celo popolno izgubo las.

Če želimo zdrave lase, je potrebno biti pozoren na več dejavnikov

Zdrava prehrana, polna hranilnih snovi, jemanje dodatkov z vitamini ter omejevanje škodljivih izdelkov in naprav za lase so zanesljiva izbira za hitrejšo rast las. Kako hitro rastejo lasje je odvisno od več dejavnikov, na vas pa je, da naredite vse, kar lahko, in presenečeni boste, kako bodo vaši lasje videti po tem!
V primeru, da ste preizkusili vse predloge v tem prispevku in še vedno doživljate počasno rast las, vam svetujemo, da se posvetujete s svojim zdravnikom in pridobite strokovno mnenje glede nadaljnih postopkov zdravljenja.

Pogosta vprašanja:

Kako hitro rastejo lasje?

V povprečju lasje pri odraslem človeku zrastejo cca 1cm na mesec, to pomeni da v enem letu lahko pridobimo približno 12cm novih las.

Zakaj mi lasje rastejo tako počasi?

Razlogov je lahko več. Najpogostejši je nepravilna prehrana (premalo zaužitih vitaminov in mineralov), uporaba škodljivih preparatov na laseh, prepogosto barvanje in pa hormonska neravnovesja.

Kateri vitamini so ključni za hitro rast las?

1. Biotin (vitamin B7)
2. Vitamin D3
3. Cink
4. Folna kislina
5. Vitamin E
6. Vitamin A
7. Vitamin B6
8. Vitamin B12
9. Vitamin C
10. Vitamin B2
11. Jod

Začni svojo pot od dolgih, močnih, sijočih las z Beautymins

Za omejen čas lahko ob naročilu kompleta 4x Beautymins dobiš 40% popust + brezplačno dostavo.
NAROČI ZDAJ
V temu članku...
1.
2.
3.

Za dolge, močne lase in manj izpadanja ti priporočamo:

Grow & Glow Serum

Serum Grow & Glow z naravnimi aktivnimi sestavinami in peptidi upočasnjuje izpadanje las in spodbuja hitrejšo rast. Lahka, ne-mastna formulacija, kise hitro vpije v lasišče, ne pušča sledov in ne obteži las.
Z dnevno uporabo ustvari optimalne pogoje za močno lasišče in korenine, hitrejšo rast las in manj izpadanja.
Preberi si več o serumu Grow & Glow...

4 razlogi, zakaj se uporabnice odločajo za Grow & Glow serum

Od las “brez življenja”, do močnih, gostih, sijočih las z le enim preprostim korakom v tvoji večerni rutini.

S klinično testiranimi sestavinami, ki te zaščitijo pred prekomernim izpadanjem las in spodbujajo novo rast, so zdaj rezultati, ki so bili prej dosegljivi le z dragimi tretmaji v salonih, na voljo tudi iz udobja tvojega doma.

Grow & Glow ti z redno uporabo zagotavlja:
1
VRHUNSKO SIDRANJE LAS
S pomočjo acetil tetrapeptida-3 serum Grow & Glow krepi lase pri koreninah, zmanjšuje izpadanje las in spodbuja polno, gosto pričesko.
2
ZMANJŠANJE VPLIVA DHT
Z zaviranjem nastajanja DHT, znanega krivca za izpadanje las, ta serum neposredno zavira redčenje las.
3
KOMPLEKS AMINOKISLIN
S kombinacijo sestavin, ki krepijo kolagen in laminin, serum vidno poveča gostoto in prožnost las.
4
UMIRJA VNETJE LASIŠČA
Edinstvena mešanica seruma Grow & Glow znatno zmanjša vnetje lasišča in tako ustvari optimalno okolje za rast in zdravje las.
NAROČI GROW & GLOW
crossmenuarrow-right