PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
PONOVNO NA ZALOGI
ZA DOLGE IN MOČNE LASE
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€
DO 40% POPUSTA NA PAKETE
Avtor: Maša B.
Objavljeno: 20/06/2022

Akne in mozolji na obrazu, nočna mora najstnikov

Medyko logo, roza
V TEM ČLANKU

Akne na obrazu in mozolji so težava mladih, pri meni so se težave začele, ko sem postala najstnica, in niso izginile, dokler ni minilo približno 10 let. Obstajajo redki primeri, ko se ljudje aken ne morejo znebiti niti v 40. letih. Nastanejo zaradi vnetja lasnih mešičkov, v večini primerov so usmerjene na obraz, v bolj ekstremnih primerih pa poleg aken in mozoljev na obrazu prekrijejo tudi hrbet in prsi. Boj z aknami res ni lahek podvig za nikogar, še posebej ne zame, in izjemno pomembno je, da se jih lotimo pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do trajnih poškodb kože.

Ženska z rjavimi lasmi, leva stran obraza brez aken, desna stran ima akne

Kratka dejstva o aknah, podrobni opisi sledijo v naslednjih nekaj minutah:

Vse se začne z vnetimi maščobnimi žlezami ob lasnih mešičkih, kjer se nahaja lasna korenina. Akne po obrazu in mozolji prizadenejo tri od štirih ljudi, starih od 11 do 30 let
ne ogrožajo življenja, vendar so lahko zelo zahtevne in težke za obvladovanje.
Resnost aken je dejavnik za priporočeni postopek zdravljenja.

Akne se običajno pojavijo v času, ko jih ljudje najmanj pričakujejo, običajno v najbolj neprimernem času. Udarijo po nič hudega slutečih najstnikih in jim še dodatno otežijo življenje. Vzrok za nastanek aken so vneti lasni mešički. Zdravljenja so različna, od jemanja prehranskih dopolnil do kirurških posegov, vse to bomo v nadaljevanju obravnavali v tem članku.

Ali imam akne na obrazu? Kakšni so simptomi?

Akne se pojavljajo v vseh oblikah in velikostih in so od osebe do osebe specifične. Pojavijo se lahko v kateri koli obliki:

1. Trde, na otip boleče grudice pod kožo
2. Rdečih, občutljivih bulic
3. Bele pege
4. Črne glavice
5. Mozolji po obrazu
6. Cistične spremembe

Vzroki:

1. Bakterije v lasnih mešičkih
2. Nekatera zdravila (steroidi, testosteron, estrogen)
3. Prekomerno znojenje
4. Dotikanje kože z nečisto kožo
5. Hormonske spremembe
6. Mastna kozmetika
7. Zamašene oljne žleze

Dermatologi razvrščajo akne na 4 stopnje:

Od blizu, ženska z aknami na licu
1. stopnja - lahke akne, običajno nekaj črnih in belih ogrcev

2. stopnja - srednje akne, več mozoljev in aken, vendar običajno osredotočene le na predel obraza

3. stopnja - težke akne, velika količina mozoljev, vneta koža, polna ogrcev in belih glavic, običajno se širijo na hrbtu in prsih

4. stopnja - hude, velike akne, vneta koža po vsem telesu, velika boleča območja
Akne nastanejo, ko se pore na površini kože zamašijo z oljem in umazanijo in ne morejo pravilno delovati, zato se hitro lahko vnamejo.

Sebum je olje, ki ga proizvaja koža in je odgovorno za odstranjevanje starih kožnih celic in mehčanje kože. Žleze, ki proizvajajo sebum, se lahko zamašijo s kožo, umazanijo itd. in tako nastanejo beli ali črni “pokrovčki” na aknah. Iz teh belih in črnih glavic nastanejo mozolji na obrazu, ko se njihova vsebina okuži.

Splošno prepričanje je, da mastna hrana povzroča nastanek aken, kar v resnici ni res, zato se vam vsaj ni treba odpovedati vsej svoji najljubši hrani, da bi se znebili aken. Čeprav akne najbolj prizadenejo najstnike, jih lahko dobi vsakdo, vse je odvisno od pogojev, ki jim jih zagotovimo za rast. Študije pa kažejo, da gre lahko tudi za genetske razloge.

Drugi možni vzroki

Znano je, da akne prizadenejo celotne družine, zato obstaja genetska povezava med ljudmi, ki so bolj nagnjeni k aknam kot drugi. Če sta imela akne vaša mati ali oče, lahko z gotovostjo trdimo, da boste trpeli enako.
Menstrualni cikli lahko povzročijo akne tudi pri ženskah, kadar so hormoni neuravnoteženi ali so prisotne neustrezne ravni testosterona ali estrogena.

Kaj lahko storim doma za zdravljenje aken in mozoljev na obrazu?

Ženska z brisačo na glavi si stiska mozolj
Obstaja nekaj sredstev / domačih previdnostnih ukrepov in pripravkov, s katerimi lahko akne na obrazu in mozolje vsaj zmanjšate ali naredite manj vidne:

Ne stiskajte mozoljev in jih ne trgajte. Umazani prsti lahko v tem primeru povzročijo več škode kot koristi, saj akne še dodatno razdražijo in lahko celo za vse življenje poškodujejo vašo kožo.

Ženske pred spanjem vedno odstranite ličila. Zelo pomembno je, da lahko vaše pore prosto dihajo in da je obraz očiščen, ko se odpravite k počitku. Obstajajo formulacije, razvite posebej za čiščenje kože, nagnjene k aknam

Uživajte hrano, bogato z vitamini/minerali, in priporočene dodatke, da bo vaša koža delovala tako kot mora. Tako kot za vse velja, da veliko lahko naredite že s tem, da spremenite svojo prehrano in jemljete potrebne prehrambene dodatke.

Zdravljenje aken brez recepta

Običajno ta sredstva vključujejo površinska čistila, serume itd. Kupite jih v lekarnah in trgovinah. Delujejo tako, da čistijo kožo in pore ter odstranjujejo olja. Lahko so učinkovita, vendar niso najboljša za odpravo aken. Vseeno je priporočljivo, da preizkusite vse možnosti da zagotovite uspeh. Če vas koža zaradi uporabe teh izdelkov razdraži, je pomembno, da jih prenehate uporabljati, in če nelagodje ne izgine, se posvetujte z zdravnikom.

Ta vrsta zdravljenja je najbolj uspešna pri lažjih aknah, vendar običajno ni učinkovita pri hujših primerih. V najbolj ekstremnih primerih je potrebno jemanje vitaminskih in mineralnih dodatkov ali celo iskanje strokovne pomoči.

Uravnotežena prehrana in uporaba vitaminskih in mineralnih dodatkov

Pravilna in uravnotežena prehrana je ključna za vse procese, ki potekajo v našem telesu. Enako velja tudi za našo kožo, ki za najboljši učinek potrebuje natančno mešanico vitaminov, mineralov in probiotikov.

Ti življenjsko pomembni vitamini in minerali so:

1. Probiotiki
2. Niacinamid (vitamin B3)
3. Pantotenska kislina (vitamin B5)
4. Cink (cinkov glukonat)
5. Vitamin B6
6. Baker
7. Selen
8. Krom

Težko je slediti vsem tem potrebnim dodatkom, zato smo v podjetju Medyko formulirali multivitamine, ki so namenjeni posebej ljudem s problematično kožo, imenovani Skinbiotics vitamini za kožo. Polni so vitaminov, mineralov in probiotikov, ki izpolnjujejo vaše dnevne potrebe za gladko kožo brez aken in mozoljev na koži, da doživite gladko in mehko kožo ki ste si jo vedno želeli.

Začni svojo pot do čiste kože s Skinbiotics

Dve škatlici Skinbiotics, ena je pred drugo
Za omejen čas lahko ob prvem naročilu kompleta 4x Skinbiotics dobiš 40 % popusta + brezplačno dostavo.
NAROČI ZDAJ

Kdaj poiskati strokovno pomoč?

Če ste poskusili z uravnoteženo prehrano, z zdravili brez recepta in vitaminskimi dodatki, je morda čas, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vas bo podrobneje pregledal. Zdravnik lahko oceni vaše stanje in vam priporoči ustrezno zdravljenje.

Dermatologi so zadnja stopnja na lestvici, specializirani za prav takšne težave. Obstajajo različna zdravila, ki lahko bistveno izboljšajo stanje vaše kože in celo popolnoma odstranijo akne na obrazu , vendar jih je treba upoštevati kot zadnjo možnost, ko vse drugo odpove.

Vrste in različice medicinskega zdravljenja:

Hormonsko zdravljenje: ženskam se lahko predpišejo kontracepcijske tablete za uravnovešanje hormonov.
Antibiotično zdravljenje za zmanjšanje vnetja in odpravo škodljivih bakterij,
Retinoidi, njihova funkcija je odmaševanje por in preprečevanje nastajanja novih zamaškov
Ženska si maže obraz z rozno snovjo proti aknam

Ali akne povzroča nekaj, kar sem zaužil?

Običajno? Ne. obstaja nekaj raziskav o tem, da lahko sladkor in veliko beljakovin povzročita akne in mozolje, vendar to še ni bilo znanstveno dokazano.

Kot že rečeno, je pomembno, da uživate uravnoteženo prehrano, polno zelenjave, sadja in beljakovin, da v telo vnesete vse dobre vitamine, ali pa uporabljate izdelke, kot so Skinbiotics vitamini za kožo. Glede na raziskave je lahko koristno tudi uživanje omega 3 dodatkov.

Ali bodo akne pustile brazgotine na mojem obrazu?

Agresivne akne lahko povzročijo brazgotinjenje tkiva na obrazu, če ne pazimo kako se jih lotevamo (dotikanje, stiskanje, praskanje).
Ne bojte se, obstajajo postopki, ki pomagajo odstraniti te brazgotine, in sicer s kemičnim pilingom, laserskim zdravljenjem, mikroneedlingom, v najbolj ekstremnih primerih pa obstaja celo možnost kirurškega posega.
Vsaka koža je drugačna. Ima nekaj svojih posebnosti in težav, vendar je potreba po vitaminih in mineralih na splošno enaka. Pomembno je, da jemljete vse vitamine, ne le enega ali dveh!
Pogled na ženski obraz skozi povečevalno steklo, na koži so akne

Zaključek

Čeprav so akne na obrazu precej pogosta in neprijetna težava, se po določeni starosti običajno odpravijo same od sebe. V redkih primerih, ko se akne ne prenehajo pojavljati vse do 40. leta, jih lahko za najboljši učinek zdravite z zdravili. Če trpite za mozolji na obrazu in si želite mehke in gladke kože, vam lahko pomagajo sredstva, obravnavana v tem članku. Tudi če imate že obrazgotinjeno kožo, še ni prepozno za zdravljenje, zato ne obupajte!

Pogosta vprašanja:

Kakšni so simptomi aken?

Simptomi ponavadi vključujejo: Trde, na otip boleče podkožne grudice, rdeče občutljive bulice, bele pege, mozolji po obrazu in cistične spremembe.

Kakšni so vzroki za nastanek aken?

Najpogostejši vzroki za nastanek aken so: Bakterije v lasnih mešičkih, določena zdravila, prekomerno znojenje, dotikanje kože z nečisto roko, hormonske spremembe, mastna kozmetika in zamašene oljne žleze.

Katere vitamine potrebujem da se rešim aken za vedno?

1. Probiotiki
2. Niacinamid (vitamin B3)
3. Pantotenska kislina (vitamin B5)
4. Cink (cinkov glukonat)
5. Vitamin B6
6. Baker
7. Selen
8. Krom

Začni svojo pot do čiste kože s Skinbiotics

Dve škatlici Skinbiotics, ena je pred drugo
Za omejen čas lahko ob prvem naročilu kompleta 4x Skinbiotics dobiš 40 % popusta + brezplačno dostavo.
NAROČI ZDAJ
crossmenu